Handborstel

Twee goede manieren om uw tanden en kiezen te poetsen zijn de circulaire methode en de Bassmethode. Voor die laatste, genoemd naar meneer Bass, houdt u de borstel vast als een potlood en zet u de borstelharen met een hoek van 45° tegen de tandvleesrand, waarna u de borstel met een lichte druk en met kleine bewegingen van links naar rechts beweegt; zie ook de tekeningen. Het is de bedoeling dat de haartoppen precies in de tandvleesrand komen. Daardoor words de plak ook daar verwijderd. Poets heel zacht; als u te hard poetst, kan het tandvlees beschadigen en zich op den duur terugtrekken.

Bij het poetsen van de binnenkant van de tanden houdt u de borstel verticaal; bij de rest horizontaal. De volgorde waarin u de buitenkant, de binnenkant en de kauwvlakken poetst is niet zo belangrijk. Poets alle plekken even zorgvuldig, ook plekken waar u minder goed bij kunt. Kijk desnoods in de spiegel om te zien wat u doet. Voor de hele poetsbeurt dient u zo'n 2 minuten uit te trekken. U zou in het begin de kookwekker kunnen zetten om de tijd in de gaten te houden.

Sommige gehandicapten en kinderen tot ongeveer I2 jaar kunnen met de Bassmethode niet goed uit de voeten. Zij kunnen beter poetsen met de circulaire methode. Daarbij staat de borstelkop loodrecht, met een hoek van 90°, op de tanden. Met de borstel maakt u van links naar rechts gelijkmatige, cirkelvormige bewegingen.