Echt gezond... begint bij je mond!

Een schoon en ongevoelig gebit met gezond tandvlees is natuurlijk fijn.

Door de tanden goed schoon te houden, thuis en door professionele gebitsreiniging, door de mondhygienist, is het mogelijk de tanden een leven lang te behouden.

Door tandplak en tandsteen kunnen de tanden houvast van het bot verliezen.

Verder is de algemene gezondheid ook zeker van belang. De bacterien in de plak vallen aan, ons lichaam weert af. Dus bij een verminderde weerstand kunnen bacterien meer kwaad in ons lichaam.

Diabetespatiënten
Mensen met diabetes hebben vaker problemen met hun tanden en tandvlees. Dit kan komen door te veel suiker in het bloed. Daardoor kunnen er gaatjes en tandvleesaandoeningen ontstaan. Daarnaast is het ook weer zo dat de hoeveelheid bloedsuiker juist minder stabiel is bij problemen in de mond.

Zwangeren
Door een verhoogde hormoonspiegel kan het gebit het tijdens de zwangerschap zwaar te verduren hebben. Hierdoor is er een verhoogd risico op gaatjes of tandvleesaandoeningen. Ook zijn er steeds meer aanwijzingen dat er een relatie bestaat tussen tandvleesaandoeningen en vroeggeboorten. Zwangere vrouwen met parodontitis (tandvleesaandoening waarbij het kaakbot is aangetast) lopen een groter risico om te vroeg te bevallen waarbij de baby te klein ter wereld komt.

Patiënten met hart- en vaatziekten
Natuurlijk heeft het ontstaan van hart- en vaatziekten te maken met ongezonde eetgewoontes, roken, te weinig bewegen, stress en erfelijkheid. Maar er bestaat ook een verband tussen gebitsproblemen en de kans op hart- en vaatziekten. Dit komt vermoedelijk door schadelijke mondbacteriën die in de bloedbaan terechtkomen en kunnen leiden tot allerlei vervelende aandoeningen.

Jong geleerd…
Het is van belang om van jongs af aan aandacht te besteden aan de mondgezondheid. Bij een baby is het al belangrijk om vanaf het eerste tandje te gaan poetsen en te letten op het aantal eet- en drinkmomenten per dag. Zo kan aantasting van het gebit (bijvoorbeeld erosie en cariës) worden voorkomen en kan het gebit een leven lang mee! Een leven lang een gezonde mond Redenen genoeg dus om je gebit goed te verzorgen! Dit kan door tweemaal daags op de juiste manier te poetsen, tussen tanden en kiezen te reinigen en regelmatig een mondhygiënist te bezoeken. De mondhygiënist is er voor iedereen, van 0 tot 100 jaar! De mondhygiënist coacht je graag in het behouden van een gezonde mond.

De mondhygienist zorgt naast het behoud van je gebit, ook voor een gezonder lichaam.